KAWAN :)

kasih nya hati ..


Ku akui perjalanan hidup ini masih panjang . Terlalu banyak halangan dan rintangan yang telah kau berikan pada aku Ya Allah . Masihkah ada cahaya dan peluang untuk ku merasai rintangan dan halangan itu . Walaupun terkadang aku berasa perit sakit dan susah apabila berhadapan dengan dugaanmu itu duhai Sang pencipta. Tapi aku tahu itulah yang telah memaniskan lagi cerita dalam hidup ini.

Sedar atau tidak sedar , hari telah pun beralih hari , bulan juga telah beralih bulan tahun beralih tahun ,musim beralih musim . Sehinggalah hari ini sudah 1 Muharam 1433 hijrah . Hari yang sepatutnya azam dalam hati semakin baik dan kuat, semakin dewasa dan matang dalam melakukan segala hal . Usah dilihat dan menoleh siapa diri kita sebelum ini . Lupakan sahaja apa yang pernah dilakukan sebelum ini . Ku sedari diri ini tidak pernah terlepas dari melakukan kekhilafan . Terkadang nafsu terlalu diturutkan sehingga mudah melakukan kesilapan . Ku juga manusia biasa yang hina disisi Mu , yang kadang-kadang melupakanmu .


Sedih sayu hati ini bila terkenang dosa-dosa yang pernah menumpang dalam diri . Namun diri pasti kau Sang pencipta yang Maha Pengampun lagi Maha penyayang sentiasa mendengar rintihan hati ini . Ku pasti janjimu pada Orang yang bertaubat dan beriman padaMU.

Diri ini berharap awal muharam yang mulia ini akan membawa diri ini kearah yang lebih baik. Lebih Bermuhasabah diri . Lebih matang dalam memikirkan sesuatu . Apa yang pernah berlaku dijadikan pengalaman dan iktibar dalam hidup .
Diri ini juga berharap dunia semakin aman . Tiada manusia yang berpecah belah . Tiada yang bergaduh berebut sesuatu yang tidak pasti, Wanita-wanita kini yang sepatutnya adalah anugerah Ilahi yang terjaga dan disanjungi semakin bermuhasabah diri untuk menjadi yang lebih baik supaya dapat dijadikan suri di Taman Syurgamu kelak .Ku juga ingin dan rindukan semua ciptaanmu berbalik kepadaMU. Sesungguhnya Bumi ini semakin tua sehingga tidak tertanggung lagi beratnya dosa khilaf yang dilakukan oleh manusia di atas Bumi ini. Tapi mungkinkah semua ini terjadi ? Namun ku percaya kau lah yang Maha mengetahui dan mengkhendaki sesuatu .. Sebaik-baik perancang hanyalah Mu Ya Allah .
p/s : Nilailah dan lihatlah dirimu yang sekarang , bukan dirimu yang dahulu . Itu bukan apa-apa untuk dirmu dan Sang pencipta . Sesungguhnya Allah SWT mengetahui apa yang tersurat dan tersirat dalam hati setiap manusia :)Terima kasih daun keladi kerana sudi membaca entry saya.Like kalau suka:)

2 comments:

  1. haish dy nie..entry dy sume bes2...jelez la kte...

    ReplyDelete
  2. alah nana . awk pun best jugak :)
    terima kasih daUN keladi >.<

    ReplyDelete